Schoenadvies

Nieuwe schoenen
Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe schoenen. Vanaf nu moet het gaan en staan weer beter gaan! Maar dat gaat niet zomaar. Wij geven u graag een advies mee hoe u het beste met uw schoenen kunt omgaan.

Goede schoenen
Het eerste wat u uwzelf moet afvragen is waarvoor u de schoen gaat gebruiken.Voor een feestje wilt u mooie geklede schoenen, en voor een lekkere wandeling een sportieve schoen. Daarna kunt u verder kijken. De pasvorm is erg belangrijk. De schoen mag zeker niet te strak zitten. Naast de lengte kijkt u ook naar de breedte van de schoen. De breedte maat wordt breder in de volgorde van het alfabet. Een E Of G leest is smal, H en J zijn breed en hoe verder u gaat hoe breder de schoen.

Ook materiaal is van belang. Het beste kunt u lederen schoenen met lederen binnenwerk dragen. Dit reguleert het beste het vocht in de schoen en gaat het beste naar uw voet staan. Cambrering en contrefort zorgen voor stabiliteit in de hiel en middenvoet. De voorvoet mag dan weer lekker soepel zijn.

Een goede wreefsluiten verbeterd de pasvorm. Dit kan een sluiting zijn van klittenband of gewoon een veter. Deze sluitingen kunt u verstellen als de schoen te ruim of strak zit.

Enkele algemene tips
Let op dat de schoenen voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Voldoende ruimte voor de tenen (in lengte, hoogte en breedte).
  • Een vetersluiting die de wreef goed omsluit en hoog op de wreef sluit.
  • Voldoende hielhoogte en een stevige omsluiting (contrefort) van de hiel.
  • Een stevige gelengconstructie of een sleehak ter ondersteuning van de voet.
  • Een voldoende brede hak met liefst een licht verende werking.
  • Een hakhoogte van 2 tot 3 cm bij damesschoenen.
  • Een hakhoogte van 1,5 cm bij herenschoenen.
  • Een hakhoogte van 0,5 tot 1,5 cm bij kinderschoenen.

Aantrekken
Het lijkt kinderachtig maar het aantrekken en uittrekken van de schoen is erg belangrijk. Maak altijd de sluiting ver genoeg open om in of uit de schoen te stappen. Bij het aantrekken van de schoen gebruikt u een schoenlepel en zorgt u ervoor dat uw voet goed achter in de schoen zit. Trek vervolgens de sluiting stevig aan. Dit zorgt voor een betere pasvorm en de schoen blijft langer in model.

Inlopen
Vanaf het moment dat u de schoenen daadwerkelijk gaat dragen, adviseren wij een inloopperiode. Dit betekent dat u de schoenen de eerste weken iedere dag steeds wat langer aantrekt en er steeds wat verder mee gaat lopen. De schoenen zijn nog nieuw en moeten dus nog worden ingelopen. Bovendien moet u zelf ook wennen aan de nieuwe schoenen. Ook moet u uw voeten na het dragen van de schoenen controleren op drukplekken. Komt dezelfde drukplek vaker terug, dan moet u dit melden aan de schoentechnicus.

Onderhoud
Insmeren, borstelen en poetsen. Door regelmatig uw schoenen te poetsen voorkomt u dat het leer uitdroogt. Leersoorten als suède en nubuck verzorgt u optimaal met een speciale spray. Een ritssluiting blijft soepel door deze in te smeren met zeep of teflonspray. Transpiratie is een echte schoenvreter. Er zijn tal van manieren om uw zweetvoeten in te perken. Wissel regelmatig van schoenen, draag sokken van natuurlijke producten, trek iedere dag schone sokken aan en de voeten regelmatig afspoelen met koud water kan ook geen kwaad. Hiernaast zijn er nog antitranspiratiemiddelen te koop. Helpt dit alles niet, raadpleeg dan uw huisarts of dermatoloog. Laat uw schoenen nooit bij een verwarmingsapparaat versneld drogen.

Als u de tips die we u aanreiken gebruikt, zult u langer en met meer plezier van uw schoenen kunnen genieten. Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe schoenen.